فرودگاه یکی از انگشت شمار بناهایی است که سر تا پا مدرن است . فرودگاه و ساختمان اصلی آن ، یعنی پایانه مسافری فاقد هر گونه بیشینه ای است . پایانه مسافری معمولا عبارت بود از ساختمانی بزرگ و چهار گوش ، بعضاً با سیستم جاده ای دو سطحی در قسمت زمینی و یک تراس زمینی پر زرق و برق که مستقیماً به قسمت هوایی دسترسی و اشراف داشته برج کنترل ساختمانی مجزا بود مشرف به باندهای پرواز و سکوها.
مطالب مرتبط با این موضوع
برای دریافت لینک دانلود رایگان نقشه طراحی معماری فرودگاه اینجا را کلیک کنید.
وبسایت معمارِ قَرن
مشاوره و همکاری در انجام پروژه های معماری توسط فارغ التحصیلان دکترای معماری
واتساپ پیامک و تلفن ۰۹۳۵۱۳۵۹۲۱۷
طراحی فرودگاه
ساختمانهای جنبی و پشتیبانی عبارت بودند از آشیانه ها محوطه های سرویس هواپیما، توقفگاههای خودرو، هتلها و ساختمانهای اداری برای خطوط هوایی و با متصدیان و مسئولین فرودگاه در هر حال با خاتمه سده بیستم فرودگاه آغازگر یکی از دگرگونی هایی بود که بلوغ گونه ای از ساختمان را بشارت می داد.
عناوین مرتبط
طراحی فرودگاه بین المللی
طراحی فرودگاه با رویکرد
طراحی فرودگاه با رویکرد معماری پایدار
استانداردهای طراحی فرودگاه
اصول طراحی فرودگاه
الزامات طراحی فرودگاه
ضوابط طراحی فرودگاه بین المللی
طراحی پلان فرودگاه
طراحی ترمینال فرودگاه
طراحی پلان ترمینال فرودگاه
طراحی داخلی فرودگاه
طراحی ریز فضاهای فرودگاه
طراحی پایانه مسافربری
فرودگاه دیگر چیزی همانند ایستگاههای بزرگ راه آهن به شمار نمی رود، که یک طرفش خودروها و طرف دیگرش هواپیماها سرگرم فعالیت باشند امروزه فرودگاه مجموعه ای پویاست،وجودی چند منظوره که غنای فرهنگی و زندگی متنوع امروزی را منعکس می کند، در نتیجه فرودگاه جدید مرکز رشد منطقه ای است که توجهی به کمربندهای سبز و یا ارزشهای سنتی جوامع همجوار خود ندارد. بلوغ فرودگاهها همزمان است با تحول آنها به مراکز عمده اقتصادی. اکنون فرودگاههای مدرن مراکز تجاری به شمار می روند که تقریباً مستقل از سفر هوایی عمل می کنند.