طرح مرمت مسجد جامع تربت جام یکی از کارآمد ترین پروژه ای در زمینه طرح مرمت معماری میباشد . این پروژه منبع بسیار آموزنده ای برای درس مرمت میباشد . این پروژه شامل سه فایل پی دی اف در مجموع ۱۴۷ صفحه میباشد .
سر فصلها و عناوین پروژه
- ویژگی های جغرافیایی منطقه
- استان خراسان رضوی
- شهرستان تربت جام
- تاریخچه پیدایش شهر جام
- نحوه ساختار شهری
- تربت جام از دیدگاه تاریخ نویسان و
- جهانگردان و بررسی وجه تسمیه آن
- ساختارهای تاریخی شهر تربت جام
- شناخت ساختارهای قدیمی و جدید
- بررسی بناهای تاریخی موجود
- بررسی ارتباط مزار جام و قلعه کهنه
- معرفی طرح های بالادست شهری در محدوده بناهای تاریخی
- مجموعه معماری مزار شیخ الاسلام احمد جامی
- موقعیت مجموعه در شهر تربت جام
- آشنایی با فضاهای معماری مجموعه
- مجموعه از دیدگاه تاریخ نویسان وجهانگردان
- تاریخچه و سیر تحول مجموعه از دیدگاه
- دکتر لیزا گلمبک
- مسجد جامع نو
- موقعیت اثر و دسترسی ها نسبت به مجموعه
- توصیف معماری اثر
- توصیف سازه ای اثر
- توصیف تاریخی اثر
- درآمدی بر آسیب شناسی
- موارد کلی آسیب در مجموعه مزار جام
- آسیب شناسی مسجد جامع نو
- آسیب های ناشی از عوامل رطوبت زا
- آسیب های ناشی از اختلال در سازه بنا تجزیه و
- تحلیل عوامل مخل انحراف ستونهای شبستان
- آسیب های ناشی از عوامل انسانی
- مبانی نظری طرح مرمت و استحکام بخشی
- حفاظت و مرمت سازه ای میراث معمارانه
- راهبردهای طرح
- طرح حفاظت استحکام بخشی و مرمت مسجد جامع
- بررسی سابقه مرمتی اثر دوره متأخر
- اقدامات حفاظتی و استحکام بخشی
- مرمت و تجدید ساختار
- نتیجه گیری
مطالب مرتبط با این موضوع
پاورپوینت معماری معرفی مسجد و مقبره طاهر و مطهر
دانلود پروژه مرمت معماری
در این بررسی که در سال ۱۹۶۶ میلادی انجام گرفته است دوره های ساختمانی حداقل هشت بنا مشخص شد. که فاصله ای را از قرن سیزدهم میلادی تا زمان حال در بر می گیرد. آنچه که قابل اهمیت بود کشف متنی همراه با ضمیمه ای بود که تاریخ معماری است که در حوالی قرن پانزدهم نوشته شده است و مقامات اولاد شیخ جام زیارتگاه را بیان می داشت. این کتاب خطی موسوم به اکنون در کتابخانه خصوصی تربت جام نگهداری می شود.
طرح مرمت معماری مسجد تربت جام
شاید تنها و بارزترین مشکلات سازه ای مسجد جامع انحرافی است که در پایه ستونهای شبستان قدیمی رخ داده است. در این عارضه تعدادی از ستونها از حالت شاقولی خارج شده و دچار انحراف گشته اند، اما در عین حال هیچ گونه ترکی در بنا دیده نشده است که این خود مباحث خاصی را در چگونگی این انحراف پیش رو می گذارد فی الحال این پدیده را می توان از ۴ حالت مورد بررسی قرار داد که البته شناخت عامل اصلی که در پی آن می بایست تصمیم گیریهای مرمتی نیز اتخاذ شود احتیاج به زمان و مطالعات وسیع تری دارد، و ما در اینجا تنها می توانیم به احتمالات ایجاد این آسیب بپردازیم.
مرمت و معماری ایران
یکی از مهمترین و حساس ترین مراحل بازسازی در شبستان های مسجد، تصمیم گیری در مورد چگونگی اجرای طاق های این بخش است. البته با توجه به گفتگوها و اقدامات انجام گرفته در این راستا مخصوصاً پس از بررسی اقدامات ساختمانی صورت گرفته توسط تولیت مزار جام در جهت بهسازی مسجد از سال ۸۶ به بعد و تلاش سازمان میراث فرهنگی در جهت حفاظت از هویت تاریخی مجموعه و همخوان بودنش و که حساسیت موضوع را نشان می دهد، می توان طرح هایی را برای بازسازی این بخش تعریف کرد. در ادامه این بخش پیشنهادها، راه حل ها و حتی دستور العمل هایی در چگونگی این امر ارائه می شود.
درس مرمت ابنیه در معماری
در مورد اینکه تا چند دهانه از شبستان های هر بخش را به طریقه هشت وجهی می توانیم انجام دهیم جای مطالعه و بررسی بیشتر دارد. البته در مورد طرفین هر شبستان جایی که شبستان با رواقهای قدیمی مسجد اتصال می یابد مطمئن هستیم که نمی توانیم آن را بگونه هشت وجهی درآورد چون باعث مخشوش کردن سازه تاریخی می شود و برای اجرا می بایست قابهای تاریخی نما، بعلت پایین بودن پاکار قوسها، برداشته شود.روش اجرای آن نیز با الگو برداری از قسمت هایی از شبستان موجود صورت می گیرد و البته نحوه اجرا، سازه و مصالح آن تغییراتی پیدا می کند ولی در آخر به فرم و ظاهری دست پیدا میرسیم که همخوان با بنای تاریخی ست. این روش در قسمت هایی از شبستان بازسازی شده بخش غربی مسجد مشاهده میشود.