بیش از ۹۰ درصد از معماران جهت تهیه برنامه فیزیکی و ضوابط طراحی دچار مشکل هستند .طراحی فضاهای اداری یکی از موضوعاتی است که به احتمال زیاددر پروژه های حرفه ای معماری، مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با آن سر و کار خواهید داشت و میتواند موضوع آموزنده ای نیز باشد. لذا در این پروژه به ارائه مطالبی در این زمینه اهتمام می ورزیم.
محتویات پروژه
- فایل word ضوابط طراحی معماری مجموعه های اداری در ۳۲ صفحه
سرفصل عناوین ضوابط طراحی معماری مجموعه های اداری
- ساختمانهای اداری
- اصول اولیه امور دفتری
- گرایش ها و معیارها
- تغییرات محیط های کار
- اصول گونه شناسی
- انواع فضاهای اداری
- سیستم ها
- گونه شناسی ساختمان های اداری بزرگ
- مفاهیم ساختمانی در ادوار مختلف
- محاسبات فنآوری ساخت
- محاسبات
- تقسیمات فضا
- محاسبات زیربناهای لازم
- نمونه های سازماندهی پلان ساختمان های اداری
از آنجا که امور دفتری پیوسته در حال تغییر است داشتن شناخت روشن از عملکرد های مورد نیاز به عنوان محرکی قوی و موثر تأثیر عمده ای در سازمان دهی دفتر دارد.به همین دلیل، طراحان میتوانند تمام جنبه های کار در دفتر را تحت تأثیر قرار دهند. طرح خوب اهمیت زیادی دارد و می تواند میزان رضایت از کار را افزایش دهد. فضایی که برای کار هر فرد اختصاص می یابد، ایستگاه کاری محسوب شود. این فضا می تواند دفتری با دیوارک هایی به ارتفاع اتاق با یک در، یا اتاقی با پلان آزاد و مبلمان منظم و دیوارک های کوتاه، یا میز کاری در یک فضای عمومی باشد.
برنامه فیزیکی جهت طراحی معماری مجموعه های اداری
افزایش بهره وری به دلیل فن آوری اطلاعاتی و تغییرات حاصله در زمینه ی نیازهای محیط کار (فرایند ها و الگو های سازمان دهی) باعث تغییر ساختار مجموعه های اداری شده است. تعداد کارکنان رو به کاهش است و گروه های کاری پیوسته کوچکتر می شود.
نحوه سازماندهی دفتر و نقش های تعریف شده تأثیر به سزایی در نیازهای فضایی آن دارد. با گذر زمان، نوع ساختار تغییر می یابد و بهتر میشود. در کنار برخی طرح های نمونه ساختمان هایی وجود دارد که حاصل تأثیرات ونیروهای محیط اطراف است.
عناوین مرتبط
- متراژ استاندارد فضای اداری
- ضوابط طراحی دفتر معماری
- ابعاد و اندازه استاندارد فضاهای اداری
- ضوابط طراحی اداری
- استانداردهای محیط اداری
- سرانه های طراحی ساختمان اداری
- برنامه فیزیکی فضای اداری